Plat dak

Voorheen hadden platte daken een slechte reputatie. Veelgehoorde opmerkingen zijn ‘er verschijnen snel barsten’, ‘ze vragen veel onderhoud’ en ‘het wordt hartstikke warm’. Dit is echter niet meer aan de orde. Als u een plat dak moet vernieuwen of repareren zijn er vele mogelijkheden. De isolatie van zowel platte als hellende daken is tegenwoordig gelijk aan elkaar. Verder komen er tegenwoordig steeds meer nieuwe kwalitatieve dakbedekkingsmaterialen voor platte daken. Het dakwerk bij een plat dak is hierdoor een gelijkwaardige keuze ten opzichte van een hellend dak. Een ander voordeel van een plat dak is dat er nog een opbouw op geplaatst kan worden, waardoor u meer woonruimte kun creëren. En tot slot is een plat dak goedkoper dan een hellend dak, maar gaat gemiddeld tussen de 20 en 40 jaar mee, korter dan een hellend dak. Welke soorten dakbekleding past bij platte daken, vindt u hier.

Vervangen dakbedekking plat dak

Wanneer uw dak toe is aan vervanging, hangt het af van de staat van de huidige dakbedekking op welke wijze dit gebeurt. Vaak is het mogelijk om over de huidige laag een nieuwe laag dakbedekking aan te brengen. Dit is de goedkoopste manier. Daarnaast kan het zo zijn dat er al veel lagen zijn aangebracht, waardoor het dak te zwaar wordt voor de dakconstructie. Dan is het te adviseren om de complete dakbedekking te verwijderen en een nieuwe laag aan te brengen. Dit is ook het geval wanneer er nieuwe isolatie aangebracht moet worden.

Bedrijfsdak plat dak

Isolatie plat dak

Bij een plat dak gaat circa 30% van de warmte verloren, mits het dak goed geïsoleerd is. Zonde dus van de stookkosten! U kan zowel onder als op de dakbedekking isoleren. Als u onder de dakbedekking isoleert, komt er een isolatielaag tussen het dakbeschot en dakbedekking in. Deze manier van isoleren heeft de hoogste isolatiewaarde en gebeurt wanneer u compleet nieuwe dakbedekking laat leggen. Isolatie op dakbedekking kiest u als de dakbedekking nog in goede staat is. De dakdekker legt dan waterdichte platen bovenop de dakbedekking.