Hellend dak

Een hellend dak wordt ook wel een schuin dak genoemd en kent vele vormen. Het is de meest gebruikt vorm bij huizen en kent ook weinig nadelen ten opzichte van platte daken. Het is vaak duurder dan platte daken, maar heeft het weer een langere levensduur. U vindt hier een overzicht van welke dakbedekking geschikt is voor hellende daken. Afhankelijk van de dakbedekking van het schuine dak, gaat het minimaal 30 jaar en soms wel meer dan 100 jaar mee.

Voorbeeld dak Zaandam

Welk soort hellend dak heeft u?

De keuze voor het soort dakbedekking is afhankelijk van het type hellend dak dat u heeft.

  • Een zadeldak is een van de populairste daksoorten en past bij veel verschillende bouwstijlen. Een zadeldak bestaat uit twee dakvlakken en vormen een omgekeerde V-vorm. Het grootste voordeel van dit dak is dat het regenwater goed afvoert.
  • Een aangepast zadeldak is het schilddak. Deze bestaat uit twee trapeziumvormige dakvlakken en twee driehoekige schilden. Vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw is dit type dak veelvuldig in gebruik genomen doordat er veel zolderruimte mee wordt gecreëerd.
  • Het lessenaarsdak is de meest eenvoudige dakconstructie. Er is een dakvlak, dat onder een hoek van minimaal 15 graden is aangebracht. Het heeft maar 1 dakgoot nodig, en heeft ten opzichte van een zadeldak meer ruimte, doordat er maar één schuine zijde is.
  • Een mansardedak – ook wel bekend als gebroken dak of Franse kap – is een zadeldak, maar dan met geknikte dakvlakken. Er is meer ruimte onder het dak te vinden dan bij een zadeldak.
  • Een minder gebruikte soort is het tentdak, waarbij de punten bij elkaar komen in de nok. Een kerktoren heeft bijvoorbeeld een tentdak.

Isoleren van een hellend dak

Het isoleren van hellende daken heeft meerdere voordelen. Allereerst werkt het energiebesparend en daardoor kostenbesparend. Maar het zorgt ook voor een aangenaam woonklimaat en voor het oplossen van vochtproblemen. Een goed geïsoleerde woning krijgt een betere energielabel waardoor de verkoopwaarde stijgt. Kortom, direct voelbare effecten! Elk soort hellend dak kent een eigen isolatiemethode. Uw dakdekker weet precies welke methode voor uw dak het beste werkt. Neem daarom vandaag nog contact op met een dakdekker uit de regio!