Dak tuinhuis

Verreweg de meeste daken voor tuinhuizen worden gebouwd met een hellend dak, en dan met name het zadeldak. Een enkele keer wordt er een plat dak gebruikt, omdat deze constructie relatief eenvoudig (zelf) te maken is. Let er wel op dat de afwatering goed wordt aangelegd!

Dak tuinhuis - de juiste bedekking

De meest gebruikte dakbedekking voor een tuinhuis zijn shingles. Dit zijn dunne, platte bitumen panelen die over elkaar worden geplaatst. De belangrijkste kenmerken zijn dat ze waterdicht en roestvrij zijn, en zeer flexibel. Ook zijn ze verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, waardoor ze populair zijn. De shingles zijn verkrijgbaar in een bitumen of asfalt uitvoering. De shingles zijn licht in gewicht en daardoor kan er een lichtere dakconstructie worden gebruikt. Dit is dan ook vaak het geval bij een tuinhuisje. Asfaltshingles zijn verkrijgbaar in diverse vormen, maar vaak wordt er gekozen voor de reguliere rechthoekige dakshingles. De shingles zijn daarnaast in diverse kleuren te koop zoals zwart, rood en groen.

Dakleer is ook een optie als dakbedekking. Het zit op rollen en wordt versneden op de juiste maat. Verder is dakleer zeer sterk, waterafstotend, roestvrij en zowel hitte- als koubestendig. Het is slechts in enkele uitvoeringen beschikbaar. Een nadeel is dat het maar enkele jaren mee gaat.

EPDM-dakbedekking wordt alleen gebruikt bij tuinhuisjes met een plat dak. Voordeel is dat het jarenlang mee gaat. Het is bekend dat bij EPDM na een aantal dagen luchtbellen kunnen ontstaan. Dit is niet erg en heeft geen invloed op de functie van EPDM. Het ziet er alleen niet zo mooi uit. Vindt u het storend, dan kan er een laagje grind op het dak worden aangebracht. Mits de dakconstructie dit extra gewicht kan houden uiteraard.

Kortom, er zijn vele mogelijkheden voor uw dak tuinhuis. De dakbedekking kunt u natuurlijk zelf aanleggen, maar let er goed op dat de dakbedekking waterdicht is. U krijgt anders later ongetwijfeld last van lekkages. Ook kunt u er voor kiezen om deze klus door een dakdekker te laten uitvoeren. Zij hebben hier al veel ervaring mee en adviseren u wat de beste keuze voor uw dak tuinhuis is.