Soorten daken

Een dak zorgt er voor dat het droog blijft, dat er niks in de ruimte eronder valt en warmte behouden blijft. Een dak heeft een belangrijke taak en zijn er veel verschillende soorten daken qua vorm en materiaal.

Alle soorten daken kunnen ingedeeld worden in 2 groepen, namelijk platte en hellende daken. Toch is een dak vaak een ondergeschoven kindje. Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat het dak zo hoog is dat u er niet makkelijk even een kijkje neemt. Vaak wordt het dak pas gecontroleerd als er schade is geconstateerd. Dan ontstaat de noodzaak om toch maar op de ladder te stappen en een kijkje te nemen. Dit is zonde, want als u een dak goed onderhoudt, loopt u minder risico op slijtage en voorkomt u kosten aan reparaties en aan het vervangen van daken. Wij adviseren dan ook om minimaal in het voor- en najaar het dak te controleren.

Herenhuizen Amsterdam

Soorten daken anno 2021

Voorheen was een dak gewoon een dak, bekleed met vaak dakpannen of bijvoorbeeld bitumen of riet. Tegenwoordig zijn er ook bij daken trends te zien. Zo stimuleren veel grote gemeentes de aanleg van groendaken. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar de levensduur van het dak wordt er ook mee verlengd. Soms wel dubbel zo lang. Verder houden groendaken regenwater vast, waardoor het rioleringssysteem van de stad minder wordt belast. Ook kiezen woningeigenaren steeds vaker voor zonnepanelen. Dit is milieuvriendelijk en levert na verloop van tijd geld op! Niet iedereen vindt de zonnepanelen op daken even mooi. Als u het combineert met een groendak ziet het er al een stuk mooier uit!