Zinken dakbedekking (hellend dak)

Oorspronkelijk werd zink als dakbedekking gelegd omdat het een lange levensduur heeft, het is onderhoudsvrij, eenvoudig te plaatsen en waar nodig buigzaam. Tegenwoordig wordt zinken dakbedekking gebruikt, omdat het een stijltoevoeging is aan een woning en het geeft een moderne, strakke uitstraling. Zink is veruit de meeste duurzame dakbedekking, want het gaat maar liefst 125 jaar mee.

Voordelen van zinken dakbedekking

Zink is een uiterst duurzame keuze als dakbedekking. Omdat het lang mee kan gaan, is het veruit de meeste duurzame keuze. Het materiaal is gelukkig ook erg onderhoudsvriendelijk, wel zo prettig als u weet dat het zo lang mee gaat. Een zinken dak is erg stevig, waardoor het een harde najaarsstorm met gemak doorstaat. Bij andere dakbedekkingen zoals PVC is het zaak om zo snel mogelijk na de storm het dak te controleren. Bij een zinken dak is dit niet nodig. Niet iedereen weet verder dat zink milieuvriendelijk is. Het is namelijk 100% recyclebaar.

Zink geeft karakter aan een woning. Zo ontstaat er na verloop van tijd een soort platinalaagje op het zink, waardoor het een extra dimensie aan het materiaal geeft. Ook geeft dit laagje een extra bescherming aan het dak. Tot slot is zink ontzettend flexibel. Deze factor heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van zink de afgelopen jaren. U kan het niet zo gek bedenken qua vorm dak, of het is wel te maken met zink. Hierdoor is het ook onder architecten enorm populair geworden. Veel op maat gemaakte nieuwbouwwoningen hebben ook daarom zinken dakbedekking.

Nadelen zinken dakbedekking

Helaas zijn er ook enkele nadelen bij een zinken dakbedekking. Ten eerste is het een vrij kostbare dakbedekking, ten opzichte van meer traditionele materialen zoals dakpannen. Maar daar staat tegenover dat het een eeuw mee kan gaan. Zink bevat metaaldeeltjes die in het oppervlakte water kunnen komen. Hoe schadelijk dit voor het milieu is, is lastig te bepalen. Om het zekere voor het onzekere te nemen adviseren dakbedekkingsbedrijven om een filtratiesysteem te plaatsen. Zo kunnen de metaaldeeltjes niet in het water komen. Als laatste nadeel is dat zinken daken lastiger te isoleren. Er moet daarom een speciaal isolerend materiaal worden geplaatst. Gespecialiseerde dakdekkers kunnen zinken dakbedekking plaatsen en isoleren. Vind vandaag nog de specialistische dakdekker bij u in de buurt.