Rieten dakbedekking (hellend dak)

Voorheen was riet de goedkoopste dakbedekking, tegenwoordig is het de duurste optie. Voor het leggen van een rieten dakbedekking heeft u een gespecialiseerde dakdekker nodig; het is namelijk een lastige klus om aan te brengen. Er is verder minimaal een hellingshoek van 45 graden nodig bij het dak, omdat het regenwater anders niet goed wegloopt. De kans is dan groot dat het riet gaat rotten. Een rieten dak vergt daardoor meer onderhoud en als het dak ongeveer 45 jaar oud is zal het geheel moeten worden vervangen. Vandaar dat deze keuze dakbedekking tegenwoordig niet meer snel wordt gemaakt. Toch is een rieten dak zeker de moeite waard om te overwegen. Het geeft uw woning een natuurlijke en nostalgische uitstraling. Verder verlaagt het de energiekosten en verhoogt het de waarde van uw woning.

Onderhoud van uw rieten dakbedekking

Om zo lang mogelijk te genieten van de kwaliteit van uw rieten dak is onderhoud hiervan van groot belang. De waterafvoer moet optimaal zijn, anders ontstaan er algen en mossen op het riet. Deze vormen na verloop van tijd een laag op het riet en zorgt voor afsluiting van licht- en luchttoevoer. Op den duur zal het riet langer nat blijven, dit is slecht voor de kwaliteit van het riet en zal het gaan rotten waardoor u over moet naar nieuwe dakbedekking. Zorg daarom dat met regelmaat de algen en het mos wordt verwijdert. Dit kan door te kammen of te sprayen. Als er slechts beginnende algengroei is kan het dak worden behandeld met algendoder. Uw dakdekker heeft een speciale spray hiervoor. Na het sprayen stopt de algengroei en zal ook niet meer terugkeren na een regenbui. Laat uw rieten dak jaarlijks sprayen.

Rieten dak

Als er al meer algen en mossen groeien, wordt het rieten dak gekamd. Dit kan met een simpel mes of elektrische heggenschaar. Het laagje mos en algen wordt op deze manier verwijderd. Let op dat er niet teveel van het dak af wordt gesneden, dit is weer slecht voor de levensduur van het dak. Ook bij deze klus adviseren wij om een ervaren dakdekker dit uit te laten voeren. Na het wegsnijden wordt het riet weer glad en strak gestreken met een rietklopper.

Controleren van uw rieten dakbedekking

Zoals u al heeft gelezen is het belangrijk om uw rieten dakbedekking periodiek te controleren. Als er bomen of andere obstakels staan die een schaduw op het dak werpen, dient u deze plekken extra in de gaten te houden. Het riet droogt hier langzamer, waardoor er sneller mossen en algen kunnen groeien. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u bladeren regelmatig van het dak verwijdert om een schoon dak te houden. Dit komt de droogtijd van het riet alleen maar ten goede.