PVC-dakbedekking (plat dak)

Met circa 25 jaar levensduur is PVC-dakbedekking niet de meest duurzame optie. Voordelen van deze kunststof dakbedekking is wel dat het weersbestendig is en makkelijk te leggen. Een groot onderscheidend vermogen van PVC-dakbedekking is dat het ook in een witte variant verkrijgbaar is. Daardoor is het beter tegen hoge temperaturen bestand, is minder vatbaar voor UV-straling en houdt de ruimte er onder lekker koel op warme zomerdagen.

Aanleggen van PVC-dakbedekking

De afkorting PVC staat voor PolyVinylChloride en is dus een dakbedekking dat gemaakt is van kunststof. Het aanleggen van PVC-dakbedekking gebeurt op dezelfde wijze als het aanleggen van bitumen. Eerst worden de rollen op het dak uitgerold en op maat gesneden. Oneffenheden worden meegenomen en opgenomen in de dakbedekking. Vervolgens wordt de lijm aangebracht en door middel van een mechanische föhn met zere hete lucht gedroogd.

Onderhoud pvc-daken

PVC-daken zijn onderhoudsintensief. Wij raden aan om toch minimaal twee keer per jaar onderhoud te plegen aan het dak. Denk aak het verwijderen van vuil en afzettingen op het dak. Hierdoor voorkomt u dat het vuil zich dieper in het dak nestelt, waardoor er blijvende schade ontstaat. Ook raden wij aan om na een flinke storm het dak te controleren op lekkages of beschadigingen. De naden van PVC-daken zijn namelijk extra gevoelig. Het onderhoud en de controle kunt u uiteraard zelf doen, maar u kunt hiervoor ook een dakdekker voor inschakelen.

Repareren PVC-dak

Het repareren van een PVC-dak is helaas niet zo eenvoudig en al helemaal niet als u dit zelf wilt uitvoeren. PVC bevat weekmakers die het materiaal zelf soepel maken. Door middel van hete lucht of oplosmiddel wordt deze weer vloeibaar. Op dat moment alleen kan de scheur of beschadiging dicht gemaakt worden. Maar hoe ouder de PVC is, hoe lastiger dit nog te repareren is. De weekmakers verdwijnen namelijk na verloop van tijd, waardoor u het niet meer vloeibaar kan krijgen. Wij raden aan om een ervaren dakdekker voor deze klus in te schakelen, aangezien dit wel enige vaardigheden en ervaring vereist.