Dakpannen (hellend dak)

De meeste huizen in Nederland (met een hellend dak) hebben dakpannen als dakbedekking. Ze zijn er in diverse kleuren, formaten en vormen. Dakpannen blijven lang op uw dak liggen, zijn bestand tegen alle weersomstandigheden, kleurvast en milieuvriendelijk.

Soorten dakpannen

Betondakpannen bestaat uit uitgehard cement en zijn goedkoop. Niet alleen in aanschaf maar ook in de kosten voor het leggen van de dakpannen. Ze zijn namelijk groter dan keramische dakbedekking, waardoor ze sneller worden gelegd. Maar gaan ze wel minder lang mee, namelijk rond de 30 jaar. Als voordeel hebben betondakpannen dat ze maatvast zijn. Dit houdt in dat ze niet krimpen of uitzetten ook al schommelen de temperaturen.

Keramische dakpannen worden gemaakt uit de klei gewonnen uit de Maas en Rijn. Gekneden klei wordt geperst in mallen en deze worden op hoge temperatuur gebakken in iedere gewenste kleur. Hierdoor zijn er veel stijlmogelijkheden. De keramische dakpan gaat 50 tot 100 jaar mee en is dus ontzettend duurzaam. Als u een lastig te bekleden dak heeft, door bijvoorbeeld veel onderbrekingen (denk aan luchtpijpjes etc.), bieden keramische pannen een goede oplossing.

Tot slot zijn er leien dakpannen, een natuursteen dat ervoor zorgt dat uw dak er uniek en natuurlijk uitziet. De gemiddelde levensduur van leien dakbedekking ligt tussen de 40 - 100 jaar, afhankelijk van het soort leisteen. Een leien dakpan weegt maar weinig en kan daardoor ook op lichtere dakstructuren worden geplaatst. Wel is deze dakbedekking duurder dan de anderen.

Zadeldak

Vervangen en onderhouden dakpannen

Dakpan reparaties zijn vaak de oplossing als er enkele dakpannen zijn verschoven of stuk zijn gegaan. Ook kan het hele dak worden vervangen, zodat u weer decennia lang verzekerd bent van een goed dak. Als alles weer gerepareerd is, of als u juist een heel nieuw dak heeft, wilt u er optimaal van genieten. Onderhoud uw dakpannen daarom regelmatig. Mos is de grootste boosdoener waardoor de kwaliteit van uw dakbedekking afneemt. De wortels gaan tussen de dakpannen zitten, maar ze groeien ook in de kieren en naden waardoor lekkages ontstaan.

Uw dakdekker verwijdert het onkruid, maar zorgt ook dat door middel van impregneren van de dakpannen er geen nieuwe mossen aangroeien. Overweegt u om een ander soort dakbedekking voor uw dak te kiezen? Of wilt u een dakdekker vragen naar de status van uw dak te kijken? Neem dan vandaag nog contact op met de dakdekker bij u in de buurt.