Soorten dakbedekking

De daken in Nederland hebben te maken met uiteenlopende weersomstandigheden: zon, regen, wind, sneeuw, storm, noem maar op. Het is daarom belangrijk om de juiste soorten dakbedekking te kiezen zodat bewoners en bezittingen worden beschermd. Afhankelijk van uw dak – plat of hellend – zijn er allerlei soorten dakbedekkingen te kiezen. Het verschil tussen een plat en een hellend dak is dat bij een hellend dak het regenwater van het dak glijdt. Bij een plat dak blijft het regenwater liggen en moet het opdrogen. Hierdoor is de levensduur bij een plat dak korter dan bij een hellend dak. Vandaar dat er ook andere materialen als dakbedekking worden gebruikt. Wij hebben een overzicht gemaakt zodat u direct ziet wat uw opties zijn:

Plat dak Hellend dak
Bitumen
Dakpannen
EPDM
PVC
Riet
Zink

Dakdekker aan het werk

  • Bitumendakbedekking (plat dak) Bitumen is de meeste gebruikte dakbedekking voor platte daken. Het is ook bekend onder de naam roofing of dakleer. Bitumen is makkelijk te plaatsen, bestendig tegen weersinvloeden en heeft een levensduur van circa 25 jaar.
  • Dakpannen (hellend dak) Dakpannen gaan tussen de 30 - 100 jaar mee, afhankelijk welk soort dakpan u kiest. Het plaatsen van dakpannen is relatief goedkoop. Wel is het van belang om minimaal twee keer per jaar het dak te onderhouden.
  • EPDM-dakbedekking (plat dak) EPDM dakbedekking lijkt erg op bitumen dakbedekking en bestaat uit synthetisch rubber. Het is volledig recyclebaar en gaat circa 40 jaar mee. EPDM is ook een ideale ondergrond voor als u groendaken wilt aanleggen.
  • PVC-dakbedekking (plat dak) PVC daken zijn van kunststof gemaakt en kent dezelfde voordelen als bitumen, en gaat ook rond de 25 jaar mee. Wel is het in meerdere kleuren te verkrijgen.
  • Rieten dakbedekking (hellend dak) De meest luxe versie dakbedekking, maar ook een van de duurdere keuzes. Een rieten dak is alleen mogelijk als het dak minimaal een helling van 45 graden heeft, anders loopt het regenwater niet goed weg.
  • Zinken dakbedekking (hellend dak) Een zinken dak is erg buigzaam, waardoor daken met afwijkende vormen hiermee bekleed kunnen worden. Ook is het een duurzame bedekking en vooral eentje die lang mee gaat; maar liefst 125 jaar.