Witte EPDM-dakbedekking voor uw dak geschikt?

De meeste platte daken in Nederland zijn bedekt met EPDM-dakbedekking. Niks mis mee, maar als de zon er lange periode op schijnt, dan kan de dakbedekking een oppervlaktetemperatuur van wel 80 graden Celsius of hoger bereiken. Vooral voor schoolgebouwen of woningen waar ouderen wonen leidt dit tot ongemak. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook witte daken mogelijk, door middel van witte EPDM-dakbedekking.

Wit is het nieuwe zwart

Het voordeel van witte daken is dat het zonnestralen weerkaatst en het absorbeert de warmte niet. Daardoor neemt de hitte af en hoeft u bijvoorbeeld de airconditioning niet voluit te laten draaien. U bezuinigt hiermee dus weer op de kosten van de airconditioning, dit kan oplopen tot 20%.

Witte daken zorgen er ook voor dat er minder warmte van de daken wordt overgedragen aan de lucht. Vooral in steden is dit een belangrijk voordeel en draagt het bij aan het reduceren van het hitte-eiland effect. Dit effect houdt in dat de temperatuur in een stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijke gebied. Dit komt door de absorptie van zonlicht door de in de stad aanwezige donkere materialen. Tot slot passen zonnepanelen erg goed op een wit dak. De witte daken reflecteren het zonlicht en houden het dak koel, daardoor is bijna geen vermogensverlies van de zonnepanelen.

Witte EPDM-dakbedekking op uw dak?

Heeft u op dit moment een zwart bitumen dak, maar wilt u af van die hele warme dagen in uw huis? Dan biedt witte EPDM-dakbedekking de juiste oplossing, de temperatuur kan wel met 40% afnemen. Er zijn een aantal manieren om uw dak wit te krijgen:

  • Verf uw dak wit: ja, u kan ervoor kiezen om uw dak wit te verven. Dit is de meeste makkelijke en goedkope manier, maar tevens niet de beste oplossing. Als u het dak met de verkeerde materialen verft is er verhoogd risico op lekkages en bent u verder van huis.
  • Wit bitumen dakbedekking leggen: bitumen is verkrijgbaar in een witte variant. Deze variant wordt wel met een gasbrander aangebracht waardoor er risico is op brandgevaar. Deze dakbedekking geeft nog niet de volledige verkoeling waar u naar op zoek bent, maar is wel een goede tussenoplossing.
  • Aanbrengen van witte kunststof dakbedekking: dit is de beste oplossing, want de dakbedekking wordt zonder gasbrander aangebracht en het materiaal is flexibel en sterk. De levensduur ligt rond de 40 jaar dus u kunt hier jarenlang plezier van hebben. Dit materiaal is dus de witte EPDM-dakbedekking zoals eerder beschreven.

De dakdekker bij u in de buurt kan u alles vertellen over witte epdm-dakbedekking en de voordelen en mogelijkheden voor uw woning. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met hem op.