Welk soort dakpan kies ik voor?

U wilt natuurlijk dat uw dak waterdicht, sneeuwdicht en tochtvrij is. Zeker bij platte daken is het belangrijk dat de dakbedekking helemaal waterdicht is. Deze daken worden iets afwaterend gemaakt. De dakdekking wordt schuin geplaatst waardoor water wordt afgevoerd naar de afvoer. Bij hellende daken hoeft de dakdekking niet geheel water dicht te zijn. Het is wel belangrijk dat er genoeg overlap is tussen de pannen of het ander gekozen materiaal. Deze daken zijn dus eigenlijk niet helemaal waterdicht.

Welk soort dakpan kies ik voor?

Voor zowel platte als schuine daken kunt u kiezen voor verschillende soorten dakbedekking. Dakpannen blijven veruit het populairst om daken mee te bedekken. Hier zijn dan ook heel veel verschillende soorten van, meer dan 2000! Een dakpan krijgt vaak 30 jaar garantie van de leverancier, maar ze kunnen in de praktijk vele malen langer mee gaan. Dit is dan ook meteen de belangrijkste reden dat veel mensen hier nog voor kiezen.

Dakkapel

Soorten dakpannen op basis van vorm

Simpel gezegd kunt u dakpannen indelen in twee vormen. Holle dakpannen en golvende dakpannen. Voor welke variant u kiest heeft te maken met hoe schuin uw dak is, oftewel de hellingsgraad. Zo moet een dak bij het gebruik van tegelpannen een hellingsgraad van minstens 35 graden hebben. Zacht golvende dakpannen, zoals de stormpan kunnen al gelegd worden bij een dakhelling van 20 tot 25 graden. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden want een verkeerde keuze kan op lange termijn leiden tot lekkages.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn een mengsel van zand, cement en eventueel andere stoffen. Ze zijn wat goedkoper dan keramische dakpannen en kunnen worden voorzien van een coating. Door deze extra beschermingslaag krijgen ze een nog langere levensduur en vragen ze minder onderhoud. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen waardoor ze elk dak waterdicht kunnen maken.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden gemaakt van klei. Ook deze zijn leverbaar in vlakke of gegolfde variant. Ze hebben een meer natuurlijke uitstraling dan de betonnen variant en zijn zeer duurzaam. Keramische dakpannen kunnen worden afgewerkt met een glazuurlaag waardoor vuil, mossen en algen niet makkelijk kunnen hechten aan het dak. Keramische dakpannen kunnen daarnaast van een kleur worden voorzien. Zeker door de extra coating is het onderhoud van dakpannen minimaal. Dit scheelt u veel werk en tijd.

Afhankelijk of u veel bomen in buurt hebt van uw woning is het aan te raden uw woning en dak minimaal eenmaal per jaar goed af te spuiten. Controleer daarbij uw dak 2x per jaar op loszittende dakpannen en herstel deze eventueel om lekkages te voorkomen. Heeft u toch geen zin om zelf op het dak te klimmen? Laat dit dan over een aan dakdekker in uw regio.