Wateroverlast door regenwater

Wateroverlast door regenwater zorgt voor veel problemen. Dit komt omdat er veel water valt in een korte tijd en niet wegkan wat zorgt voor overlast.

Regenbuien zijn tegenwoordig weliswaar korter, maar ook veel intenser. In een paar uur tijd kan er soms wel 40 millimeter water vallen. In tegenstelling tot wat u van Nederland zou verwachten zijn veel daken daar niet op ingericht. Door groeiende steden is er steeds meer verhard oppervlak te vinden waardoor het regenwater niet weg kan lopen de grond in. Hetzelfde gebeurt op kleinere schaal in tuinen. Tegels en andere manieren om de tuin te verharden zijn steeds populairder geworden over de jaren. Veel mensen hebben weinig groen meer in hun tuin. Valt er veel regen dan kan regenwater niet weg en dit kan zorgen voor wateroverlast. Zeker op plekken waar er veel water tegelijk samenkomt kan dit een probleem zijn, zoals onder de regenpijp.

Wat kunt u doen bij wateroverlast door regenwater?

Allereerst kunt u uw tuin hier op inrichten. Zorg voor de juiste verdeling tussen verharde en zachte grond waarin het water weg kan lopen. In de media leest u ook steeds meer over dit probleem en zo ook steeds meer tips voor wateroverlast in en om uw huis te voorkomen. Een goede manier om wateroverlast door regenwater tegen te gaan is om laagjes in de tuin aan te leggen, deze kunnen als een badkuipje dienen wat een plek biedt aan het water als het veel regent.

Heeft u net uw tuin laten doen dan zijn er nog andere maatregelen die u kunt treffen. Zorg voor een schone regenpijp om extra overlast te voorkomen. Controleer vervolgens waar uw regenpijp op uitkomt. Het beste kan deze niet direct op de riolering uitkomen of op een stenen ondergrond. In beide gevallen kan het water niet gemakkelijk weg bij heftige regenval. Zorg dat de regenpijp een stuk boven de grond is afgezaagd. Laat de afvoer uitkomen op zachte grond door de regenpijp om te leggen of wat tegels te verwijderen direct onder het uiteinde. Een regenton onder de regenpijp biedt ook een goede en snelle oplossing.

Voorkom extra wateroverlast door regenwater op het dak

Wateroverlast op het dak van uw woning zorgt voor meer water wat via de regenpijp moet worden afgevoerd wat voor meer wateroverlast kan zorgen. Een goede oplossing is een groen dak. Met een groen dak vangt u regenwater op. Een groen dak bestaat uit een bodemlaag waarop plantjes zijn geplant. Deze hebben het regenwater nodig om te groeien en gebruiken het hiervoor. Hierdoor komt er dus minder regenwater op andere plekken waar u dit niet wilt en kunt u dus wateroverlast enigzins voorkomen.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden van een groen dak? Of wilt u zeker weten dat uw regenpijp zo is afgesteld dat u zo min mogelijk kans heb op wateroverlast? Kijk dan naar een dakdekker in uw omgeving of deze u kan adviseren of helpen hiermee.