Wat is dakleer?

Wanneer u bezig bent met het uitzoeken van nieuwe dakbedekking, is de term dakleer vast weleens voorbij gekomen. Vandaar dat we hier verder uitleggen wat dakleer is, maar laten we eerst beginnen met een historisch weetje. Vroeger, en dan hebben we het over de 14e eeuw, gebruikte men geen dakpannen of bitumen dakbedekking. Nee, men gebruikte voor het dak wat voor handen was. In 1453 heeft een grote brand in Amsterdam driekwart van de stad in vlammen doen opgaan. Men had toendertijd te beperkte middelen om de brand een halt toe te roepen. De brandspuit was bijvoorbeeld toen nog niet uitgevonden. Vanaf dit moment zijn huiseigenaren verplicht gesteld om geen riet meer te gebruiken voor de daken. En om een muur te plaatsen van baksteen tussen hun huis en het huis van de buren. Hierdoor kan brand minder snel naar andere panden gaan. Vanaf deze periode is men dan ook op zoek gegaan naar andere soorten dakbedekking en is zo onder andere op dakleer uitgekomen.

Wat is dakleer?

Dakleer is een dakbedekking die het meest wordt toegepast op platte daken. Het is ook bekend onder de term bitumen. Het materiaal is zwart van kleur en wordt met rollen op het dak aangebracht door middel van het materiaal erop te branden. Voordelen van dakleer zijn dat het goedkoper is dan bijvoorbeeld leistenen. Verder hoeft uw dak niet 100% plat te zijn, maar kan het tot een helling van 2% gelegd worden. Bitumen is verder waterdicht, erg sterk en heeft een grote kleefkracht. Maar er zijn (helaas en uiteraard) ook nadelen aan verbonden. Het is bijvoorbeeld niet elastisch en wordt hard als het vriest, en zacht als het warm is. Verder heeft het een relatief korte levensduur (vergelijken met andere materialen).

Onderhoud van dakleer

Om te zorgen dat u de levensduur van dakleer verlengt is het noodzakelijk dat u jaarlijks het dak onderhoudt. Denk hierbij aan het vrij maken van algen en mossen. Ook is het verstandig om bladeren van het dak weg te halen. We willen nog als tip meegeven om met uw lokale dakdekker de mogelijkheid te bespreken om kiezels op het dakleer te leggen. Er is dan minder invloed van buitenaf, zoals de hitte. Hierdoor kan het dak ook weer langer mee gaan!