Valgevaar voor dakdekkers

Als dakdekker kunt u maar beter geen hoogtevrees hebben, want u werkt op grote hoogte. Het valgevaar voor dakdekkers is dan ook altijd aanwezig. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan het valgevaar, maar ook het karakter van de werkzaamheden dat ook zorgt voor de nodige risico's.

Voorkom valgevaar door werkplek beveiliging

De meeste ongevallen bij het vallen ontstaan doordat er evenwicht wordt verloren, er onvoldoende beveiliging is of dit helemaal ontbreekt. En het verkeerd gebruiken van materialen zoals een ladder of steiger. Valgevaar moet daarom altijd worden voorkomen. Dit is in Nederland geregeld doordat een werkplek altijd moet voldoen aan een aantal veiligheidseisen:

  • De werkplek moet beveiligd zijn als er op 2,5 meter hoogte of hoger wordt gewerkt;
  • De werkplek moet beveiligd zijn wanneer er wordt gewerkt op arbeidsplaatsen die in beweging kunnen komen of zijn;
  • De werkplek moet beveiligd zijn bij een hoogteverschil van 2,5 meter waar sprake is van risico verhogende omstandigheden waardoor de gevolgen van een val ernstiger zijn. Denk aan het werken boven water of de aanwezigheid van verkeer.

Juist gebruik van ladders en steigers

Valgevaar voor een dakdekker zit vaak in het verkeerd gebruiken van ladders en steigers. Een ladder wordt regelmatig als werkplek gebruikt, maar is dit zeer zeker niet. Het is een hulpmiddel om boven te komen, maar wanneer er een veiliger arbeidsmiddel is om op te staan moet u die gebruiken. Dakdekkers mogen ook niet meer dan 10 kilo op de ladder meenemen. Ook is in de wet geregeld wat de maximale tijden zijn dat er op de ladder mag worden gestaan. Verder zijn er voorschriften over het plaatsen van de ladder (ondergrond en hoek), antislip profiel op de treden, doorsteken boven het te betreden oppervlak, etc.. Er zijn dus echt strenge regels waar dakdekkers zich aan moeten houden om het risico op slipgevaar te verkleinen. Bij steigers mag er alleen gebruik worden gemaakt van deugdelijk geplaatste steigers en er mogen geen onderdelen worden verwijderd.

Controleer uw dakdekker

Als het goed is werkt uw dakdekker op een veilige manier op zijn werkplek. Hij loopt immers een groot risico op valgevaar! Maar het kan gebeuren dat hij iets over het hoofd heeft gezien en wat u wel is opgevallen. Schroom dan niet om uw dakdakker hier op te wijzen, is hij alleen maar blij mee. Op zoek naar een goede dakdekker uit uw regio? Neem dan hier een kijkje en benader direct een dakdekker!