Wat is sedum dakbedekking?

U heeft het de laatste jaren misschien al eens voorbij horen komen: sedum dakbedekking. Een sedum dak staat ook bekend als een groendak. Een groendak is een dak dat is bedekt met planten. Dit kunnen grassen zijn, kruiden, vetplanten of een ander soort vegetatie. De woorden sedum dakbedekking en groendak worden vaak door elkaar gebruikt maar betekenen dus hetzelfde.

Waarom zou u kiezen voor sedum dakbedekking?

Het is geen geheim dat we allemaal milieubewuster worden gemaakt. We dienen zuiniger met energie en het milieu om te gaan. Groendaken kunnen een mooie bijdrage leveren aan een beter milieubewustzijn en wel om de volgende redenen:

  1. Sedum dakbedekking draagt bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast filteren groendaken ook fijnstof, op deze manier wordt ook nog eens de luchtkwaliteit verbeterd.
  2. Logisch misschien, maar door de beplanting wordt regenwater veel beter opgenomen en hetgeen overblijft wordt vertraagd afgegeven. Het riool wordt hierdoor minder belast.
  3. De begroeiing op het dak kan gecombineerd worden met zonnepanelen waardoor er optimaal gebruik kan worden gemaakt van het milieu.

Groendak

Meer voordelen + nadelen sedum dak

Maar naast het milieu zitten er meer voordelen verbonden aan een sedum dakbedekking.

Een sedum dakbedekking heeft een isolerende werking. Zowel kou, warmte als geluid blijven makkelijker buiten. Een groendak heeft een natuurlijke uitstraling en kleurt afhankelijk van de planten met het seizoen mee. De planten zorgen ook voor bescherming van het dak. De dakbedekking gaat hierdoor 2x zo lang mee dan bij andere daken.

Helaas zijn er ook wel wat nadelen als u kiest voor een groendak. Allereerst is het logisch dat ook hier onkruid voorkomt en dat dit wel verwijderd dient te worden. De wortels kunnen (ondanks een speciaal zeil) schade aanrichten aan het dak. Ook lekkages komen misschien minder snel voor maar mocht dit wel gebeuren dan zijn ze lastiger op te sporen dan bij een andere dakbedekking.

Aan u de keuze of de voor- of nadelen zwaarder wegen. Mocht u de keuze maken om voor een sedum dakbedekking te gaan dan adviseren we u om deze wel professioneel te laten aanleggen. Neem hiervoor contact op met een dakdekker bij u in de buurt.