Regenpijp schoonmaken

Het hele jaar komt er vuil en aanslag op uw dak en in de dakgoten terecht. Het schoonmaken van daken en de dakgoot is iets wat veel mensen zelf doen of uitbesteden aan een dakdekker. We zien vaak dat de regenpijp wordt vergeten. Het is echter heel belangrijk om ook (zelf) de regenpijp schoon te maken.

Schoonmaken en onderhouden

Al de bladeren en takken die in herfst in de dakgoot vallen komen ook in de regenpijp terecht. Maar ook mos en zelfs onkruid groeit in de regenpijp. Het is noodzakelijk dat regenwater goed wordt afgevoerd. Door het goed schoonhouden van uw dak en dakgoot voorkomt u plassen water op vaste plekken. Dezelfde plassen die lekkages kunnen veroorzaken. Maar als u vergeet de regenpijp schoon te maken kan het zijn dat het regenwater alsnog niet weg kan.

Lekkage door de regenpijp

Water zal altijd op zoek gaan naar het zwakste punt en kan waterschade veroorzaken, maar ook aanslag aan ramen en kozijnen en houtrot onder dakpannen wat weer kan leiden tot lekkages in huis of kringen op het plafond.

Niet alleen verstopping maar ook uitdroging kan uiteindelijk leiden tot een lekkage of schade. Juist doordat de weersomstandigheden in Nederland zo verschillen hebben buitenmaterialen het zwaar te verduren. Eerst moet de regenpijp al het vuil en water afvoeren waarna er een periode van warmte uitbreekt. Wat er nu kan gebeuren, zeker als de regenpijp al wat verouderd is, is dat er schade aan de regenpijp ontstaat doordat deze juist in deze periode uitdroogt en barst.

Elke seizoen de regenpijp schoonmaken

Belangrijk is dus dat u elk seizoen zowel het dak, de dakgoten als de regenpijp naloopt, alle materialen controleert en schoonmaakt waar nodig. Als u al een afspraak hebt met een dakdekker kunt u ook al de voorbereiding treffen om alles goed schoon te maken. Wilt u hier liever niet zelf aan beginnen vraag dan een offerte hiervoor aan. Kijk bij de steden om de beste dakdekker in uw gebied te vinden.