Lekkage schuin dak repareren

Als u in Nederland woont bent u niet verbaasd als er regelmatig een regenbui of onweersbui komt. Op zich geen probleem totdat blijkt dat het dak van uw huis niet waterproof is. Na een flinke hoosbui kan het zijn dat u ineens natte plekken aan de binnenkant van uw woning ziet. Nu is het noodzaak om zo snel mogelijk de lekkage te verhelpen voordat het erger wordt. In de meeste gevallen komt de lekkage vanaf het dak. Hoe kunt u nu een lekkage aan een schuin dak repareren?

Lekkage vinden

Een lekkage in een dak opsporen is helaas nog niet zo gemakkelijk als u hier geen verstand van hebt. Zeker bij de lekkage aan een schuin dak kan het lek heel ergens anders zitten dan waar deze zich manifesteert aan de binnenkant. De lekkage kan bijvoorbeeld bovenaan bij een dakpan beginnen, het water trekt echter eerst naar beneden voordat het naar binnen komt. Hierdoor kan het binnen zichtbaar worden op een hele andere plek. Als het dak ook nog eens mooi is afgetimmerd dan geeft dit helemaal een vertekend beeld. Lekkages vindt u dan zelden terug op dezelfde plek als binnen. Soms kan het ook erger lijken dan het daadwerkelijk is. Als u een goede dakisolatie hebt zal deze eerst doordrenkt zijn geraakt voordat het vocht naar binnen trok. Gevolg is dat het er veel erger uit kan zien terwijl dit misschien toch maar van 1 dakpan afkomstig is.

Lekkage schuin dak repareren

Bent u een beetje handig aangelegd of wilt u geld besparen dan kunt u nu zelf aan de slag. Ga het dak op en bekijk of er dakpannen missen of schuin liggen. Hoogstwaarschijnlijk komt het lek hiervandaan. Controleer ook andere dakpannen die vast lijken te zitten om te voorkomen dat u bij de volgende regenbui weer op het dak zit. In veel gevallen zal de aanhechting aan één kant kapot zijn. Deze moet gerepareerd worden samen met de missende dakpan.

Bent u zelf niet zo handig aangelegd dan adviseren we om een expert in te schakelen.  Het lek wordt sneller gevonden en u mag ervan uitgaan dat het dak goed gecontroleerd wordt. Het opsporen van een lekkage hoeft niet veel te kosten en hiermee heeft u meteen garantie mocht het lek toch niet verholpen zijn. Weet u eenmaal waar het lek zich bevindt dan kunt u altijd nog een keuze maken om het te laten repareren of er zelf mee aan de slag te gaan.