Hoe wordt iemand een dakdekker?

Het beroep van een dakdekker is veelzijdig en uitdagend. De veelzijdigheid komt naar voren in de afwisselende werkzaamheden. De ene dag bent u bezig met het weghalen van oude dakbedekking, en de dag erna bent u alweer nieuwe dakbedekking aan het leggen. Ook bent u op diverse daken bezig. Van particuliere woningen, tot aan monumentale panden of kantoorgebouwen. Door alle technische en duurzame ontwikkelingen staat dit beroep niet stil. Denk maar aan de komst van zonnepanelen op daken, of de start van groendaken. Het is een fysieke baan en het is erg handig als u geen last hebt van hoogtevrees! U moet wel enigszins technisch onderlegd zijn, want u werkt met machines en verschillende gereedschappen. Ook werkt u veel samen met collega's en wordt aangestuurd door de voorman. Maar hoe wordt u nu dakdekker?

Opleiding tot dakdekker

Om dakdekker te worden moet u natuurlijk de juiste opleiding volgen. Dit kan op MBO niveau 2, 3 of 4. Dit is weer afhankelijk van het beoogde werkniveau. U kan starten met de opleiding tot Primair Dakdekker; deze opleiding duurt 2 jaar. Ook kunt u kiezen voor de opleiding tot Allround Dakdekker, dit neemt 3 jaar tijd in beslag. Of de opleiding tot Voortgezette Dakdekker, welke een jaar duurt. Wanneer u kiest voor Primair Dakdekker leert u hoe u daken met strippen moet leggen. U bepaalt of u uzelf gaat specialiseren in lei, bitumen, dakpannen of kunststof. Bij de Allround Dakdekker richting leert u alles over de soorten bedekking en ook hoe u kleine groepen collega's moet aansturen. Bij de Voortgezette Dakdekker leert u meer over procedures tijdens het dakdekken en mag u na succesvolle afronding zelfstandig daken leggen. En doorgroeien naar de functie van voorman.

Enthousiast geworden? Neem dan een kijkje bij een ROC bij u in de buurt of u de opleiding tot dakdekker daar kan volgen. En veel succes met de opleiding!