Hoe moet ik mijn dakbedekking vervangen?

Ook dakbedekking slijt en dient een keer vervangen te worden. Ook al denkt u hier niet graag aan kan het toch niet worden genegeerd als er problemen aan uw dak ontstaan. Maar wanneer vervangt u nu een dak en wanneer kunt u nog wegkomen met een simpele reparatie?

Dakbedekking vervangen of repareren?

Is uw dak nog niet heel oud en heeft u last van één van de onderstaande situaties dan kunt u er voor kiezen om het dak te (laten) repareren.

  • Gele kringen op het plafond
  • Waterlekkage binnen
  • Afgebladerd houtwerk
  • Een lekkende dakgoot
  • Kapotte dakpannen
  • Scheurtjes in de bitumen dakbedekking
  • Scheefliggende dakpannen
  • Water op het platte dak
  • Scheuren en uitdroging

Afhankelijk van welke van de bovenstaande problemen u last hebt kunt u kiezen voor de juiste reparatie. U kunt er dan ook voor kiezen om bepaalde reparaties zelf uit te voeren om de kosten te drukken zoals de regenpijp schoonmaken of het dakgoot repareren.

Is uw dak echter aan het einde van zijn levensduur dan raden we af om voor reparaties te kiezen en adviseren we om de dakbedekking te vervangen. Continu kleine reparaties uitvoeren kan er uiteindelijk toe leiden dat het dak aan elkaar hangt van oplossingen en dit kan meer schade opleveren (en dus meer kosten) dan eenmalig te investeren in een nieuw dak die er weer jaren tegenaan kan.

Kosten dakbedekking vervangen

Er is geen eenduidig antwoord te geven wat het vervangen van een dak kost. Dit is uiteraard afhankelijk van welk soort dak u heeft. Het vervangen van een bitumen dak vergt heel ander soort werk dan een schuin dak met dakpannen. Let ook goed op de levensduur van het dak. Misschien is het wel slimmer om te investeren in een duurdere oplossing die langer meegaat.

Soort dakbedekking Gemiddelde prijs per m2 Gemiddelde levensduur
Bitumen (hellend dak) €70,- tot €90,- 20-25 jaar
Dakpannen beton (hellend dak) €40,- tot €65,- 30 – 35 jaar
Dakpannen klei (hellend dak) €55,- tot €95,- 45 – 50 jaar
Dakpannen lei (hellend dak) €55,- tot €95,- 35 – 40 jaar
EPDM (plat dak) €95,- tot €120,- 35 – 40 jaar
PVC (plat dak) €75,- tot €95,- 20 – 25 jaar
Riet (hellend dak) €85,- tot €100,- 35 – 40 jaar
Zink (hellend dak) €75,- tot €105,- 95 – 100 jaar

Is uw dak dus aan reparatie toe of vervanging en u doet hier niets mee dan kan dit leiden tot schade aan de dakconstructie. Moet u deze toch uiteindelijk vervangen dan bent u nog veel meer geld en tijd kwijt. Wilt u kosten besparen overleg dan met de dakdekker welke taken u zelf op u kunt nemen. Misschien kunt u zelf alvast de dakpannen vervangen wat tijd en dus geld scheelt. Ziet u het echter niet zitten om het dak of gedeeltes hiervan zelf te vervangen laat dit dan doen door een professionele dakdekker.