Groendaken? Wat zijn dat?

Groendaken zijn in opkomst en worden steeds populairder. Dit is te verklaren doordat sommige gemeentes subsidie geven op de aanleg van groene daken.

Wat is een groendak?

Het is simpel en de naam zegt het al: een groendak is een dak dat begroeid is met (groene) planten. In stedelijke gebieden is er vaak weinig ruimte voor groen. Daarom is een groendak een ideale oplossing. Enkele andere benamingen zijn groene daken, sedum daken of daktuinen.

Bij daktuinen wordt onderscheid gemaakt tussen intensieve en extensieve daktuinen. Bij intensieve daktuinen beschouwt u uw dak als een tuin. U brengt er de avond door en onderhoudt de planten. Bij extensieve daktuinen komt u er eigenlijk niet en laat u de tuin zijn gang gaan.

Voordelen en nadelen van een groendak

Groendaken zien er mooi uit, en zijn ook nog eens goed voor het milieu. Een prima combinatie dus. Groendaken kunnen worden aangelegd in combinatie met zonnepanelen.

Groene daken zijn verder goed voor de isolatie van het dak. Hierdoor hoeft u in de winter minder te stoken, want het blijft langer warm. En in de zomer blijft het juist weer koeler. Verder zorgt het voor geluidsdemping, en vangt het regenwater op en wordt het rioleringsstelsel weer ontlast. Tot slot gaan deze daken langer mee, want door de laag groen en het water komt de zon minder goed er doorheen. Op deze manier wordt voorkomen dat er grote temperatuurverschillen op het dak ontstaan. Klinkt ideaal, toch?

Groendak

Nadelen

Toch zijn er helaas ook enkele nadelen te vinden bij groendaken. Het is aan u of deze nadelen het aanleggen van een daktuin tegenhouden. Welk soort groendak u ook kiest, het vraagt onderhoud. Ook de extensieve daktuinen moeten onkruidvrij worden gemaakt en worden gecontroleerd. Als u geen groene vingers hebt en geen interesse hebt hierin, dan zijn groene daken niet weggelegd voor u. Houd er verder rekening mee dat groendaken onderdeel zijn van de natuur, en dus ook beesten als vogels en insecten aantrekt. Ze gaan op zoek naar voedsel en gaan dus wroeten in de planten en andere materialen. Dit brengt ons direct naar een ander punt, namelijk lekkages (al dan niet veroorzaakt door dieren). Doordat het dak een extra laag heeft gekregen, is het lastiger om lekkages op te sporen en dit gaat meer tijd kosten. Tot slot is het een investering om groendaken aan te (laten) leggen, ondanks de subsidies die gemeentes hiervoor beschikbaar stellen.

Soorten daken

Of uw dak geschikt is voor een daktuin, hangt af van de helling. Daken met een helling van 1 tot 45 graden zijn geschikt, houd er wel rekening mee dat bij een hellingsgraad groter dan 35 graden er speciale technieken gebruikt moeten worden.

Intensieve daktuinen worden toegepast op daken met een helling van 1 tot 4 graden. Deze daken worden beplant met struiken, kruiden, grassen en zelfs met bepaalde soorten bomen. Dit betekent dat de dakconstructie een aanzienlijk gewicht moet dragen, en vaak is er een aangepaste dakconstructie nodig. Dit kan uw dakdekker uiteraard aanpassen. Waarschijnlijk is er een bouwvergunning nodig, en dient er door een bouwkundige een controle draagkracht te worden uitgevoerd.

Bij extensieve groendaken wordt een sedumdak beplant met mossen, vetplaten en kruiden. Het dak is niet beloopbaar en een stuk lichter van gewicht dan een intensieve daktuin. Er is daarom geen aangepaste dakconstructie nodig. Een vergunning is ook niet nodig, maar de controle draagkracht wel.

Prijs groendak

Wat zijn de kosten voor het aanleggen van een groendak? Een sedumdak moet u rekening houden met een prijs van rond de € 2.000,-. Bij een intensief groendak bent u al gauw minimaal € 5.000,- kwijt. Op dit moment hebben meerdere gemeentes subsidies voor de aanleg van groendaken. Neem contact op met de gemeente om na te gaan of zij deze subsidie aanbieden en wat het inhoudt. Daarnaast kan het lonen om gezamenlijk met uw buren groendaken aan te leggen. Meteen een leuke aanleiding om een praatje met uw buren te maken!

Groendaken geschikt voor u?

Heeft u na het lezen van bovenste al een keuze gemaakt om een groene tuin aan te (laten) leggen? Neem dan contact op met een dakdekker bij u in de buurt. Hij kan namelijk advies geven over alle mogelijkheden. Neem hier nog een kijkje om te zien waar de dakdekker nog meer bij kan helpen.