Wat dragen zonnepanelen bij aan mijn huis?

Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld: zonnepanelen. Waar ze - pak ' em beet - 10 jaar geleden nog een zeldzaam gezicht waren, lijkt het alsof elke wijk tegenwoordig wel meerdere woningen met zonnepanelen heeft.

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel zorgt er voor dat zonlicht om wordt gezet in elektriciteit. Dat doet de zonnepaneel niet zelf, want daar heeft hij een omvormer voor nodig. Om die reden worden zonnepanelen dus altijd geinstalleerd met een omvormer zodat u bruikbare wisselstroom krijgt. Deze stroom kunt u weer gebruiken in uw huishouden voor bijvoorbeeld de vaatwasser en koelkast. Er zijn drie soorten zonnepanelen:

  1. Monokristallijn zonnepanelen
    Deze panelen bestaan uit siliciumkristallen en vormen 1 geheel. Hierdoor bieden zij van alle drie de soorten het hoogste rendement, maar zijn ook de duurste panelen in aanschaf. De monokristallijn panelen zijn zwart of donker blauw van kleur en hebben een egale structuur.
  2. Polykristallijn zonnepanelen
    Deze panelen zijn ook gemaakt van silicium, maar de kristallen liggen door elkaar heen. Dit is goedkoper in het productieproces, maar hebben minder opbrengst. Deze variant heeft een blauw / paarse gloed met een ‘nerven structuur’.
  3. Dunne film zonnepanelen
    In plaats van kristallen bestaan deze panelen uit siliciumpoeder waardoor ze buigzaam zijn. Over het algemeen is deze variant goedkoper dan de bovenste twee, maar levert ook het minste rendement.

Zonnepanelen op schuin dak

Investeren is besparen

Er heerst onterecht nog het beeld dat de aanschaf van zonnepanelen flink in de papieren loopt. Tot enkele jaren geleden was dit wel het geval, maar de prijs is flink gedaald. Het prijsplaatje wordt bepaald door het aantal panelen dat u wilt plaatsen. Dit bepaalt u door het energieverbruik en oppervlakte van het dak te berekenen. Voor een gemiddeld Nederlands huishouden van 4 personen zijn er circa 22 panelen nodig om volledig op zonne-energie te leven. Maar u kan er natuurlijk ook voor kiezen om zonne-energie aan te vullen met reguliere stroom. De terugverdientijd van de investering vs. opbrengst ligt rond de 10 jaar. Maar gedurende deze 10 jaar bent u natuurlijk al wel duurzaam energie aan het verbruiken wat voor het milieu een directe opbrengst is.

Uw dakdekker weet raad

Wilt u meer informatie over zonnepanelen? Of bent er u al uit en wilt u panelen gemonteerd krijgen? Neem dan vandaag nog contact op met de dakdekker uit uw regio. Uiteraard kunt u ook contact opnemen als u vragen heeft over bijvoorbeeld een dakreparatie of het vervangen van uw dak.