Dakpannen reparatie zelf uitvoeren

Het gebeurt helaas ieder huis weleens dat er een dakpan kapot gaat. Ook al is uw dak perfect gelegd door een dakdekker, er kunnen bijvoorbeeld door weersomstandigheden scheuren en beschadigingen komen aan de dakpannen. Zeker als u jaarlijks uw dak nakijkt kunt u niet voorkomen dat u er op moet lopen. Al loopt u nog zo voorzichtig, lichte scheuren ontstaan al snel, zeker als deze dakpannen al wat zwakker zijn. Is er één of zijn er een paar aan vervanging toe dan kunt u deze dakpannen reparatie zelf uitvoeren met onderstaand stappenplan!

Misschien heeft u nog een paar dakpannen liggen die u nu kunt gebruiken om de kapotte mee te vervangen. Heeft u deze niet meer dan dient u uiteraard dezelfde maat en dezelfde kleur los te kopen; wat over het algemeen een vrij lastige opgave is.

Dakpannen reparatie schuin dak

Wanneer u één kapotte dakpan moet vervangen dan is dit makkelijk zelf te doen. Plaats de ladder stevig tegen de dakgoot en klim het dak op richting de te vervangen dakpan. Zorg dat u altijd gepaste kleding aan hebt en dat u voorzichtig te werk gaat. Ga naar de dakpan die vervangen moet worden en schuif een wig onder de dakpannen die links en recht van de kapotte dakpan zijn. De wig kan een schuin aflopend stukje hout zijn, zolang de dakpan maar wat loskomt. Er is nu ruimte om de kapotte dakpan op te tillen en te verwijderen. De nieuwe dakpan schuift u er vervolgens in en laat u langzaam weer zakken. U verwijdert de wiggen van de aangrenzende dakpannen en laat ook deze zakken.

Dakpannen reparatie plat dak

Heeft u een plat dak dan werkt dit nagenoeg hetzelfde alleen tilt u met de wiggen niet de aangrenzende maar de bovenliggende dakpannen op. Hierdoor creëert u ruimte en kunt u de onderliggende dakpan vervangen.

Heeft u dus 1 of enkele dakpannen te vervangen dan kan dit de moeite waard zijn om dit zelf te proberen waardoor u kosten kunt besparen. Heeft u last van hoogtevrees of durft u niet zelf aan de slag met angst voor lekkages dan raden we u aan om een dakdekker langs te laten komen. Deze kan direct de rest van de dakpannen nalopen of er nog meer reparatie nodig is.