Daklekkage opsporen en repareren

Wanneer u een daklekkage hebt is dit niet altijd direct zichtbaar. Vaak heeft u al langere tijd een lekkage, maar wordt dit opeens zichtbaar tijdens een hevige regenbui. Als dit gebeurt, dan is het zaak om direct in actie te komen en het dak te laten repareren natuurlijk. Maar omdat de lekkage er waarschijnlijk al langer zit, is een reparatie soms te laat. Hoe dan ook, is het raadzaam om een dakdekker bij u in de buurt te laten komen zodat het kan worden gerepareerd en erger wordt voorkomen.

Daklekkage opsporen

U zult waarschijnlijk in eerste instantie zelf op zoek gaan naar de daklekkage. Vaak vindt u dan ook wel de plaats waar de lekkage zit, maar het is niet altijd eenvoudig om het te repareren. Wanneer u een dakdekker inschakelt zal hij dit voor u doen. Als eerste gaat de dakdekker ook op zoek naar de oorzaak. Waar het water uit komt, is niet hetzelfde als waar het lek alleen is. Dus alleen het gat repareren is niet de permanente oplossing. De dakdekker zal daarom verder zoeken. Het kan namelijk zijn dat het water zich heeft opgehoopt op een bepaald punt van het dak, waar uiteindelijk de lekkage is ontstaan. Maar de oorzaak is dat het water ophoopt, doordat er geen goed afschot op het dak is. Door deze aan te brengen, zal het water netjes weer naar de afvoer lopen, waardoor de kans op lekkage nihil is. Andere oorzaken die een daklekkage veroorzaken zijn bijvoorbeeld te vinden bij de schoorsteen en dakgoot, door een verstopte afvoer, dakpannen die verschoven zijn of juist bij de buren. Lekkages zijn daarom niet altijd makkelijk te vinden.

Dakreparatie plat en schuine dak

Vaak ontstaan daklekkages doordat bitumen oud is geworden en uitgedroogd. Verder kan het zijn dat de loodranden van een plat dak niet goed aangesloten is op de gevel, waardoor er kleine haarscheurtjes zijn ontstaan. Bij de schoorsteen kan dit ook de oorzaak zijn van de lekkage. Bij schuine daken zijn verouderde of verschoven dakpannen vaak de oorzaak. Gelukkig kunt u bij een pannendak snel de oorzaak opsporen en repareren.

De kosten voor het laten repareren van de lekkage of het aanbrengen van nieuwe dakbedekking verschilt niet veel van elkaar. We raden dan ook aan om toch een nieuwe laag dakbedekking aan te laten brengen. U kunt daar namelijk dan weer minimaal 15 jaar mee doen, terwijl bij een reparatie het maar de vraag is of het een volgende hevige regenbui overleeft. Tot slot raden we aan om regelmatig het dak te onderhouden!