Soorten dakisolatie voor uw woning

Wilt u snel energie én geld besparen? Laat dan uw dakisolatie controleren door een dakdekker. Meer dan 80% van de Nederlandse woningen heeft een geïsoleerd dak, maar de kwaliteit van de isolatie laat nog wel eens te wensen  over. Het loont daarom om een dak met matige isolatie te verbeteren. Hierdoor verlies de woning minder warmte en hoeft u dus minder te stoken. Dit scheelt gas en CO2 uitstoot, waardoor het meteen een positief effect heeft op het milieu.

Soorten dakisolatie

Er zijn best veel soorten isolatiematerialen, maar niet elke type materiaal kan op elk dak worden gelegd. We onderscheiden drie categorieën dakisolatie:

  1. Minerale wol: deze wolsoorten zijn makkelijk te verwerken en isoleren erg goed. Het is relatief goedkoop en wordt gebruikt bij hellende daken. Er is de keuze in glaswol, rotswol en gespoten glaswol. Het verschil tussen de drie wolsoorten is dat glaswol alleen voor het dak te gebruiken is. Rotswol kan ook gebruikt worden voor de zoldervloer, en gespoten glaswol zelfs voor spouwmuren. Glaswol is makkelijk op maat te snijden en kan vervolgens eenvoudig geklemd worden tussen de kepers van het dak.
  2. Milieuvriendelijke dakisolatie: als u ecologisch bouwen belangrijk vindt zijn er diverse mogelijkheden. Denk aan schapenwol, papiervlokken, houtwol, kurk en hennep. Zij zijn allen geschikt voor schuine daken, maar de kosten liggen hoger dan de kosten van minerale wol.
  3. Kunststof materiaal: deze materialen zijn chemische schuimen op basis van aardolie. Hierdoor isoleren ze goed en zijn ze ongevoelig voor vocht. Ideaal materiaal voor platte daken. Er is deze keuze in gespoten PUR of PIR-isolatieplaten. Als het dak veel hoeken heeft is gespoten PUR handiger dan PIR-platen, omdat de PUR in alle hoeken en gaten kan komen.

Welke dakisolatie is voor u geschikt?

De keuze in dakisolatie wordt sowieso in eerste instantie gemaakt op basis van uw daktype. Dit omdat de materialen geschikt zijn voor een plat of een hellend dak. Vervolgens maakt u een keuze op basis van uw budget en in hoeverre het materiaal milieuvriendelijk moet zijn. Zo heeft gespoten PUR de beste isolatiewaarde, maar is het de meest milieu-onvriendelijke materiaalkeuze. Wanneer uw budget niet al te groot is kiest u voor glas- of steenwol.

Het is meest zinvol om een dakdekker uit uw regio uit te nodigen bij u thuis. Dan kan de dakdekker het dak bekijken waar het isolatiemateriaal moet komen. Als u uw wensen aangeeft, kan de dakdekker een advies op maat aan u geven. Dan weet u direct wat de mogelijkheden zijn!