Dakgoot zelf schoonmaken. Het stappenplan

In Nederland is het onvermijdelijk dat u uw dakgoot moet nalopen en schoonmaken, het liefst zelfs tweemaal per jaar. In de herfst en wintermaanden wordt uw dakgoot overladen met vuil, bladeren, takken en mos. Hierdoor kan water niet weg door de regenpijp waardoor dit allemaal in de goot blijft liggen. Het is dus van belang om de dakgoot en regenpijp schoon te maken. Dit kunt u natuurlijk uitbesteden maar kunt u ook zelf proberen te doen. Hierna 5 tips:

1. Bereid u goed voor

Een goed begin is het halve werk zeggen ze vaak. Bereid u goed voor voordat u begint met de dakgoot zelf schoon te maken. Zorg dat u de juiste benodigheden klaar hebt liggen. Denk hierbij aan een ladder, schep, emmers en een borstel. Heeft u nog een tuinslang die aangesloten is op water dan heeft u alles wat u nodig heeft. Kijk eerst naar de weersvoorspellingen en ga niet het dak op op de dagen dat het hard waait.

2. Bescherm uzelf

Draag dikke (tuin)handschoenen zodat u niet uw handen open kunt halen aan de randen van het dak. Dakgoten hebben vaak scherpe uiteinden waaraan u uzelf kunt snijden. Draag het liefst een jas en lange broek zodat ook uw armen en benen goed beschermd zijn.

3. Regelmaat

Idealiter maakt u uw dakgoot twee keer per jaar schoon, om zo verstoppingen in de dakgoot en eventuele schade te voorkomen. Veel vuil verzwaart deze en kan er op den duur voor zorgen dat hij gaat verzakken. Ook is de kans groot dat er door het overlopen van de dakgoot schade ontstaat, waardoor het schilderwerk onnodig wordt aangetast.

4. Gebruik een bladvanger

Een bladvanger zorgt ervoor dat losse bladeren in de dakgoot worden tegengehouden en niet in de regenpijp of in de afvoer naar de regenpijp terecht komen. Dit kleine roostertje kost ongeveer €10 en is te koop bij de meeste doe-het-zelf winkels. U kunt er zelfs voor kiezen om met kippengaas een soortgelijk iets te maken.

5. Controleer het dak

Nu u toch op een ladder staat om de dakgoot schoon te maken, is het slim om uw dak te checken voor eventuele beschadigingen. Als u dit twee keer per jaar checkt en u komt een beschadiging tegen kunt u deze snel oplossen. U komt dan hopelijk wel met een simpele reparatie in plaats van een totale dakrenovatie.

Ziet u het toch niet zitten om uw dakgoot zelf schoon te maken dan kunt u dit natuurlijk altijd uitbesteden. Ook hier geldt als u dit tweemaal per jaar doet dan houdt u de kosten laag en bent u grote reparaties hopelijk voor. Kijk hier voor de prijs van een dakdekker bij u in de buurt