Dakdekker is duurzaam en milieubewust

Dakdekker is een speciaal beroep en eigenlijk weten veel mensen hier nog niet veel van af. Dit komt natuurlijk omdat u alleen een dakdekker nodig heeft als u een nieuw dak wilt of als er een reparatie aan het dak noodzakelijk is. Sommige zullen misschien nooit een dakdekker nodig hebben! Dit is het geval als u bijvoorbeeld in een appartement woont, of als u een woning huurt. Dan zal de verhuurder het contact met de dakdekker hebben. Wanneer u wel een dakdekker nodig heeft, dan bent u blij dat deze professionals er zijn. Ze hebben niet alleen de specialistische vereiste kennis. Maar ze durven ook op grote hoogte te werken, met het juiste materiaal en het juiste gereedschap. En het is ook een beroep met een duurzaam en milieubewuste visie.

Duurzame dakbedekking

De juiste dakbedekking kiezen is een duurzame keuze. Dakpannen van klei gaan gemiddeld 50 jaar mee, en vaak nog wel langer als u het dak goed onderhoudt. Dakpannen van beton gaan rond de 30 jaar mee, maar dakdekkers raden toch vaak dakpannen van klei aan. Het prijsverschil tussen de twee is maar nihil. Dus voor die 20 extra jaren, kunt u beter dakpannen van klei leggen.

Milieuvriendelijke oplossingen

Voor platte daken zijn er tegenwoordig veel oplossingen mogelijk. Het hoeft geen saaie zwarte standaard bitumen dakbedekking te zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld voor witte EPDM-dakbedekking kiezen. Het voordeel van witte daken is dat het zonnestralen weerkaatst en het absorbeert de warmte niet. Daardoor neemt de hitte af en hoeft u bijvoorbeeld de airconditioning niet voluit te laten draaien. U bezuinigt hiermee dus weer op de kosten van de airconditioning, dit kan oplopen tot 20% bezuiniging. Of dit op uw dak past, kunt u aan de dakdekker bij u uit de buurt vragen.

Verder zijn groendaken een milieuvriendelijk oplossing voor platte daken. Bij groendaken laat u het dak begroeien met planten. U isoleert het dak, het zorgt voor geluidsdemping en het vangt regenwater op. Veel steden stimuleren de aanleg van groendaken op woningen en soms ook op schuren en geven daar een subsidie voor. Neem contact op met uw gemeente of u hier ook voor in aanmerking komt.