Besparen met de juiste dakisolatie

Vaak realiseren mensen dit zich niet, maar het goed isoleren van het dak kan ook u veel besparingen opleveren. Deze besparing kan oplopen tot wel €500,- per jaar! Warmte gaat omhoog. Een slecht isolerend dak zorgt ervoor dat er veel warmte verloren gaat. Met slechte isolatie kan dit oplopen tot 25% van de warmte en waar wel voor betaald moet worden. Wilt u volgend jaar geen geld meer weggooien kijk dan eens kritisch naar uw dakisolatie en wat u kunt doen om deze te verbeteren.

Er zijn twee manieren om uw dak te isoleren. Van binnenuit en van buiten.

Dakisolatie van binnen

De goedkoopste manier is om de isolatie van binnen aan te brengen. Door middel van gipsplaten met isolatie of isolatie met afwerking kunt u vrij gemakkelijk een nieuwe isolatielaag aanbrengen aan de binnenkant van de woning. Omdat de manuren veel minder zijn dan bij dakisolatie aan de buitenkant zult u minder geld kwijt zijn. Vooral bij hellende daken is dit een goede oplossing. Bij platte daken daarentegen kunt u in meeste gevallen beter kiezen om de isolatie aan de buitenkant aan te brengen, want door deze aan de binnenkant aan te brengen heeft u meer kans op lekkages namelijk.

Dakisolatie aan de buitenkant

Isolatie kunt u ook aan de buitenkant aanbrengen. Hiervoor moet wel eerst de dakbedekking verwijderd worden. Als uw huidige dakbedekking aan vervanging toe is dan is het een goed idee om dit tegelijk aan te pakken. U bespaart dan namelijk op de kosten omdat u minder materiaal verbruikt en er minder manuren nodig zijn.

Kosten van dakisolatie

Zoals benoemd is het isoleren aan de buitenzijde van het dak duurder dan aan de binnenzijde. Reken voor de laatste €2000,- waarbij u voor de buitenkant eerder richting de €4000,- gaat. Woont u in een gebouw wat door een VVE beheerd wordt? Overleg dan eens met hen. Een VVE vereniging kan onder bepaalde regels subsidie krijgen van de overheid voor betere isolatie. Dit kan u uiteindelijk ook kosten besparen, meer over isolatiesubsidies vindt u op Isolatie-Subsidies.nl.

Type dak Uitbesteding Zelf doen Jaarlijkse besparing
Schuin dak (onverwarmd) €1.250,- tot €1.500,- €350,- tot €500,- 650 m3 gas (+/- €400,-)
Schuin dak (verwarmd) €4.250,- tot €4.500,- €800,- tot €950,- 1.050 m3 gas (+/- €660,-)
Zolder vloer (onverwarmd) €1.000,- tot €1.250,- €250,- tot €400,- 720 m3 gas (+-/ €490,-)

Meer over dakisolatie vindt u op Isolatie.net.

Wilt u een idee krijgen wat isolatie van uw woning kost en hoeveel u jaarlijks kunt besparen? Of neem contact op met een dakdekker bij u uit de regio voor een vrijblijvende afspraak.