Als dakdekker eerder met pensioen

Sinds het begin van dit jaar is er een discussie gaande of mensen met een zwaarder beroep eerder met pensioen kunnen, of niet. Vooral voor dakdekkers en schilders, zou het werken tot 67 jaar onhaalbaar zijn. Laat staan als de komende jaren de leeftijd van 67 steeds verder naar achter gaat en zelfs op 71 jaar uit zou komen. De reden is dat de werkgevers het te duur vinden om deze groep werkenden eerder te laten stoppen! Maar er is goed nieuws aan de horizon. Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) heeft laten weten dat de uiteindelijke kosten zullen meevallen. Hoe zit dat nu?

Geen gezondheidsrisico's meer

Het gaat om een groep van 140.000 tot 200.000 werkenden. Wanneer deze groep 3 jaar eerder stopt met werken, gaat dat 300 miljoen euro kosten aan AOW en aanvullend pensioen. Vijf jaar eerder met pensioen gaan, komt neer op 500 miljoen euro. U kan dus grofweg stellen dat elk jaar eerder dat deze groep stopt met werken, 100 miljoen euro zal kosten. Een groot bedrag. Maar bij deze berekening is geen rekening mee gehouden dat de kosten omlaag gaan. Want als iemand eerder met pensioen gaat, loopt de werkgever geen risico meer dat deze persoon zich ziekmeldt. Of dat hij arbeidsongeschikt raakt. Deze gezondheidsrisico's uitsluiten levert in 3 jaar tijd tussen de 165 en 200 miljoen euro op. Dan hebben we het opeens over 135 miljoen euro aan kosten bij 3 jaar eerder stoppen met werken. En bij 5 jaar is dat 280 miljoen euro.

Kwetsbare doelgroep

Het is lastig voor zware beroepen om langer door te werken. Er is sprake van vroegtijdige uitval door arbeidsongeschiktheid, omdat ze immers grotere lichamelijke risico's lopen. Verder beginnen mensen in zware beroepen gemiddeld 2,5 jaar eerder met werken dan andere werkenden. Tot slot hebben deze beroepen een lager inkomen. Waardoor het lastiger wordt om zelf te sparen om eerder met pensioen te gaan.

Het is nog onduidelijk wat er in de toekomst met deze plannen gaat gebeuren. Zo is de grootste vraag natuurlijk wie dit gaat betalen. Maar tot die tijd is het goed nieuws dat het sowieso mogelijk is dat een dakdekker eerder met pensioen gaat.